Viss9300 » Specials » Onderwijs curacao

Welke opleidingen en scholen zijn er in Curaçao?

Welke opleidingen en scholen zijn er in Curaçao? Steeds meer gezinnen kiezen ervoor om te emigreren naar Curaçao. Daarnaast is studeren in Curaçao een optie waar jongeren in Nederland nog niet zo snel aan denken. In beide gevallen is het belangrijk om te weten welke opleidingen en scholen er zijn, om een goede keuze te kunnen maken. Curaçao heeft genoeg scholen om uit te kiezen: van basisscholen tot hoger onderwijs en van gewone scholen met wel of niet een geloofsovertuiging tot particuliere scholen.

Opleidingen Curaçao

Ondanks dat Curaçao een klein eiland is, zijn er genoeg scholen en opleidingen om uit te kiezen. Belangrijk is wel om te letten op de kwaliteit van het onderwijs. Dit kan onderling verschillen. Verdiep je daarom van tevoren goed in de school, het beleid, het personeel en de faciliteiten die de school biedt. Over het algemeen is het onderwijs sterk gebaseerd op het onderwijs in Nederland.

Curaçao kent net als in Nederland openbare scholen en scholen met een bepaalde geloofsovertuiging, zoals rooms-katholiek of protestants.

De meeste scholen worden gefinancierd door de overheid, zodat je geen schoolgeld hoeft te betalen. Daarnaast zijn er verschillende particuliere scholen waar je wel inschrijf- en schoolgeld moet betalen.

Schooluniform

Op de basisschool en middelbare school moet je meestal een schooluniform dragen. Hiermee wordt het verschil tussen rijk en arm minder zichtbaar.

Nederlandstalig onderwijs

Het merendeel van de basisscholen geven les in het Papiaments. Er zijn een aantal basisscholen waar Nederlandstalig onderwijs wordt gegeven. Deze zijn erg populair op het eiland. De meeste middelbare scholen en universiteiten geven ook les in het Nederlands.

Particuliere scholen

Curaçao heeft relatief veel particuliere scholen. Er zijn particuliere basisscholen, particuliere middelbare scholen en particuliere universiteiten. De kwaliteit van onderwijs op deze scholen is over het algemeen heel goed.

University

Wanneer je klaar bent met de middelbare school is het heel goed mogelijk om je studie (of een deel ervan) in Curaçao te volgen. Er zijn zowel hbo- als wo-opleidingen waar je uit kunt kiezen. De University of Curaçao (UoC) en de University of the Dutch Caribbean (UDC) zijn de enige twee onderwijsinstellingen die erkend worden door Nederland en waar je mogelijk studiefinanciering (DUO) voor kunt krijgen.
Een basisschool kiezen in Willemstad Curaçao

Een basisschool kiezen in Willemstad Curaçao

Wanneer je kinderen hebt en op Curaçao woont of gaat emigreren naar Curaçao, moet er een goede basisschool gezocht worden. Willemstad heeft genoeg basisscholen om uit te kiezen. De vraag is: naar welk…
Een middelbare school kiezen in Willemstad Curaçao

Een middelbare school kiezen in Willemstad Curaçao

Aan het einde van de basisschool is het altijd spannend naar welke middelbare school je kind gaat. Wanneer je op Curaçao woont of gaat emigreren naar Curaçao, moet er een goede middelbare school in Wi…
Studeren in Curaçao: welke opleidingen zijn er?

Studeren in Curaçao: welke opleidingen zijn er?

Studeren in Curaçao is een mogelijkheid waar niet iedereen direct aan denkt. Maar waarom zou je het niet overwegen? Het is een mooi tropisch eiland binnen het Koninkrijk der Nederlanden en hoger onder…
Gepubliceerd door Viss9300 op 03-10-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties